Wat is een houtgestookte zwembadkachel?

Een houtgestookte zwembadkachel is een verwarmingssysteem dat hout als brandstof gebruikt om het water in je zwembad te verwarmen. Het bestaat uit een vuurhaard waarin hout wordt verbrand en een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan het zwembadwater.

Hoe werkt een houtgestookte zwembadverwarming

Een houtgestookte zwembadverwarming werkt door het verbranden van hout om warmte te produceren. Het basisontwerp van een houtgestookte zwembadverwarming bestaat uit een vuurhaard waarin hout wordt verbrand en een warmtewisselaar die wordt gebruikt om de warmte van het vuur over te dragen aan het water in het zwembad.

De werking van de houtgestookte zwembadverwarming is als volgt:

  • Hout wordt in de vuurhaard gestookt en creëert hete verbrandingsgassen.
  • De hete verbrandingsgassen stromen door een pijp naar de warmtewisselaar, die zich in het water van het zwembad bevindt.
  • De warmte van de verbrandingsgassen wordt overgedragen aan het water in de warmtewisselaar. Het water wordt op deze manier verwarmd terwijl de verbrandingsgassen door de schoorsteen worden afgevoerd.
  • Het opgewarmde water stroomt vervolgens terug naar het zwembad, waardoor het water in het zwembad wordt verwarmd.
  • De verbranding van hout gaat door zolang er voldoende brandstof (hout) beschikbaar is en er voldoende lucht wordt toegevoerd aan de vuurhaard om de verbranding in stand te houden.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hout te gebruiken en de luchttoevoer naar de vuurhaard te regelen om de temperatuur van het zwembadwater te beheersen en te voorkomen dat de verbranding te snel gaat of te langzaam verloopt. Ook moet de zwembadverwarming regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken en om te voorkomen dat er te veel as en roet ophoopt in de schoorsteen en de warmtewisselaar.

Wat voor soort hout kan ik gebruiken als brandstof?

Droog hardhout, zoals eiken, esdoorn, beuk en berken, zijn goede keuzes als brandhout voor een houtgestookte zwembadkachel. Het hout moet goed droog zijn, omdat vochtig hout minder efficiënt verbrandt en meer rook produceert.

Hoe werkt de watercirculatie bij een houtgestookte zwembadkachel?

Zorg ervoor dat je de filterpomp tussen het zwembad en de ingangzijde van de zwembadkachel hebt aangesloten. Deze filterpomp zorgt voor een goede circulatie van het zwembadwater door de RVS spiraal. Op deze manier zal het water geleidelijk opwarmen.

Welke aansluiting heeft de RVS spiraal

De RVS spiraal is gemaakt uit 22x1,2mm RVS316L buis. Hiervoor hebben ook wij snijringkoppelingenset te koop. Deze snijringkoppelingen hebben een 3/4" buitendraad aansluiting. Optioneel is ook een GEKA aansluitset te koop. Deze GEKA koppelingenset heeft een 32mm slangpilaar. Dit is de aansluitmaat van de slang van een Intex filterpomp.